Kwestia Smaku

Święta, święta... i ryba po grecku

ryba po grecku.jpgPrzygotowywanie potraw to jedno z moich ulubionych zajęć przed świętami. Nie wiem, jak u Was, ale u mnie w domu co roku na wigilijny stół trafia ryba po grecku. To według mnie jeden z najsmaczniejszych sposobów podawania ryby. Gdyby ktoś potrzebował wskazówek, jak ją zrobić, daję przepis. Aha, nie próbujcie rozmawiać z Grekiem o rybie po grecku, bo nie będzie wiedział, o co chodzi.

Składniki:

  • około 1 kg ryby – może być panga, dorsz, mintaj, obojętnie, jakaś biała ryba
  • 3-4 marchewki
  • 3 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 większego pora albo 1 mały
  • koncentrat pomidorowy – kilka łyżek
  • oraz listki laurowe, ziele angielskie, olej do smażenia
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • jajko i mąka do panierki

Przygotowanie:

Najpierw trzeba usmażyć filety. Obtacza się je wcześniej w jajku, mące i na patelnię. Można też z mąki zrezygnować. Warzywa trzeba zetrzeć na tarce o większych oczkach, cebulę pokroić. W rondlu lub patelni z rozgrzanym olejem trzeba podsmażyć cebulę, następnie wrzuca się warzywa, dolewa wodę. Nie można też zapomnieć o przyprawach. Wszystko dusi się na małym ogniu przez około 20 minut. Przecier pomidorowy dodaje się pod koniec gotowania, jak warzywa będą miękkie, na 5 do 10 minut. Na półmiskach układa się warzywa, później rybę i na wierzch znów warzywa.

 

Rybę po grecku można podać zimną albo podgrzać ją trochę przed podaniem.