Kwestia Smaku

sałatki

Na pierwszy ogień – sałatka grecka

Kuchnia grecka to bardzo zdrowa kuchnia. Warzywa, ryby, owoce morza, zioła to ważne składniki codziennego menu Greka. Na co dzień też stosowana jest oliwa z oliwek. Warto znać tę kuchnię, więc greckie dania będą się tu pojawiać. Sałatka grecka znana jest na całym świecie. Są różne jej wersje. Ja ją robię w wersji klasycznej. Potrzebne do niej będą: pomidory, ogórki, zielona papryka, czerwona cebula, czarne oliwki, ser feta, oliwa z oliwek, ocet winny oraz zioła, tymianek i bazylia.salad.jpg

Na dwa większe pomidory daje się jeden ogórek. Jak ktoś chce mieć większą ilość sałatki greckiej, to można zwiększyć ilość składników np. cztery pomidory i dwa ogórki. Pomidory szatkujemy, ogórki kroimy w plasterki, do tego cebula w półplasterki, kostki sera feta, pokrojona papryka. Składników tych nie kroi się drobno. Później oliwa, można dodać ocet winny, ale z samą oliwą też jest dobrze, następnie przyprawy. Solić należy ostrożnie, bo już sam ser jest słony. Najlepiej spróbować wcześniej, czy to będzie potrzebne. Tak by nie zmarnować swojego dzieła przez przesolenie :). To rada dla tych, którzy mają już taki nawyk, że każdą potrawę dużo solą zanim w ogóle spróbują.

Tego przepisu nie należy się wiernie trzymać. Doradzam eksperymentowanie. Można wziąć białą cebulę czy czerwoną paprykę. Wersja z czerwoną papryką też jest często spotykana. Dodanie sałaty rzymskiej to także fajny i smaczny sposób na jej urozmaicenie.